Het VIOE is sinds dinsdag bezig met proefsleuven te trekken op de site Steenbakker.
Op basis van prospectieverslagen uit de universitaire thesis van Geert Verbrugghe ( begin jaren 90) bestond er een grote kans dat daar een middeleeuws site zou zitten. Het VIOE wilde eerst een opgraving op de site doen vooraleer de WVI en Woonwel aan hun verkavelingsproject "Steenbakker" begonnen. Sinds dinsdag hebben ze ongeveer een 15 tal sleuven van bijna 100 meter (!!!) door middel van een kraan getrokken. De sleuven zijn een halve meter diep.
We kunnen duidelijk zien dat we hier op het hoogste punt van de zandrug zitten. Deze landtong begon op het Zand van Brugge en liep over de Zandstraat in St.- Andries via Jabbeke naar Gistel. Deze zandrug had nog een vertakking naar Oudenburg. De zandtong stopte aan de circulaire motte in de St.- Godelieveabdij. ( zie verslag van de opgravingen in het boek " de St. - Godelieveabdij")
We kunnen heel duidelijk de vele bodemverstoringen onderscheiden. De jongste dateren uit het begin van de 20ste eeuw. De oudste dateren waarschijnlijk uit de volle middeleeuwen. We herkennen zeker al een aantal paalgaten en een oude middeleeuwse perceelsverdeling met grachtenstructuur. Volgens de archeologen bestaat de kans dat we ook hier een circulaire structuur kunnen reconstrueren. Indien dit zo is dan kunnen we gerust stellen dat er in die periode in Gistel 3 circulaire vormen aanwezig waren op een afstand van maximum 5 km. ( motte Vienne, Abdij en eventueel hier) Hadden ze louter een verdedigingsfunctie ( de zee lag immers op wandelafstand) of waren er andere conflicten die een rol speelden? (verslag: F. Debaillie)
Reacties